EuRoFlag


  Proiectul „EuRoFlag“ are, tehnic vorbind, două componente: print digital și proiecție video; ele acoperă, în pandant, spații stilistice specifice. Unitatea e conferită de minimalism, cu accent pe ludic. El a fost creat în preajma datei de 1 ianuarie 2007, dată care a marcat aderarea României la Uniunea Europeană.
   
  Discursul nostru metavizual pune în corespondență discursul socio-politic și pe cel al antropologiei culturale.
   
  Stelele noastre trimit, în mod evident, la blazonul Europei comunitare, „supraîncărcat de referiri simbolice: un cerc de stele de aur în cinci colțuri, pe fond albastru. Cercul este expresia unității Europei, pe când cele douăsprezece stele simbolizează diversitatea sa, ca și egalitatea statelor membre… În pofida forței sale de evocare puțin clară, drapelul este totuși foarte prezent în conștiințe“.
   
  În reprezentarea noastră, stelele descriu o mișcare circulară, devorându-se unele pe altele; mișcarea se reia și cercul se reface. Steaua e asociată cu animalul cu colți, devorator, agent agresor. Sunt reunite astfel elemente de bestiar, de astrologie și psihologie comportamentală. Agresiunea, atacul, ostilitatea „stelei cu colți“, destabilizarea ordinii poate implica o negare activă, producând transformări inevitabile pentru a înlătura obstacolele și a reinstaura ordinea.
   
  Din nou, registrele de semnificație funcționează pe duble paliere, polare, paradigmă și contraparadigmă, „multiplicitate fragmentară“; pe de o parte, facem trimitere la un joc ritmic al ciclicității și regenerării, pe de altă parte, nu excludem aspectul distructiv, ca moment al regenerării.
   
  2META, București, 2005